Skip to main content
De Groene Inval - Natuur Milieu Educatief Centrum

educatie

samen leren    samenwerken   samen groeien

Basis onderwijs

Door subsidie van de gemeente Baarn kan De Groene Inval zijn diensten en producten voor de basisscholen in Baarn aanbieden. Alle scholen in Baarn maken hier gebruik van. Je kunt kiezen uit: 

  • Lessen op de locaties: tuin-, natuur- en technieklessen
  • Materiaalprojecten: levende materialen voor op school
  • Leskisten: thema-materialen en suggesties om ontdekkend en onderzoekend te leren 
  • Projecten: belevenissen speurtochten in het bos, verkennen van het poldergebied, bezoek aan boerderijen en het RMN-recyclingstation

School-
tuintjes

De Groene Inval schooltuinen bestaan sinds 1924! Ze waren oorspronkelijk bedoeld om kinderen in contact te brengen met gezond voedsel dat ze anders niet zouden eten vanwege de grote armoede die kort na de Eerste Wereldoorlog heerste.

Op de schooltuinen van nu wordt natuureducatie gegeven. Dat is meer dan alleen planten, zaaien en oogsten. Veel meer dat met de natuur te maken heeft komt aan bod! Doel van de lessen is om leerlingen kennis en respect voor natuur en milieu bij te brengen. Per jaar tuinieren bijna 200 basisschoolleerlingen (groep 5/6) bij De Groene Inval. Het schooltuinprogramma start jaarlijks in april en duurt tot september.

NME Gids

Ons complete basisschool aanbod bevindt zich in de digitale NME-gids. Via deze gids kunnen scholen reserveren met een inlogcode die bekend is bij de school, of via De Groene Inval035 541 6013; info@degroeneinval.nl

Dit inschrijfformulier 2022-2023 kan de leerkracht uitprinten en erop aangeven wat hij/ze graag voor het komende schooljaar zou willen reserveren. Het ingevulde formulier kan de NME-contactpersoon gebruiken bij het invoeren van de bestellingen/reserveringen van alle leerkrachten.

Leskisten en projecten

Leskisten: In een leskist zit het complete lesmateriaal rond een natuur of milieuthema inclusief de handleiding voor de leerkracht en de werkbladen voor de leerlingen. Een leskist helpt de leerkracht om interessant onderwijs te geven. In veel gevallen kunnen leerlingen zelfstandig of in groepjes onderzoekend en ontdekkend leren. De leskist kan in de directe schoolomgeving of in de klas worden gebruikt.

Projecten: Zijn meestal lessen op een andere locatie of excursies: tijdens een excursie bezoek je met je groep een locatie waar je een themales krijgt van een medewerker van De Groene Inval. De medewerkers van het De Groene Inval zetten alles voor de themales klaar. Bij een aantal lessen werken wij met educatief partners. Er is een gastdocent aanwezig die zorgt voor de organisatie of een inhoudelijk deel van de les.

 

Kijk voor het complete aanbod in de NME-gids.

educatief partners

De Groene Inval werkt samen met lokale partners. Doel is het vergroten van de excursiemogelijkheden van alle educatieve organisaties op het gebied van NME. Samen ontwikkelen we lessen voor basisscholen en deze lessen worden dan uitgevoerd door vrijwilligers of de leerkracht zelf.

Boerderij in de kijker: Boerderij in de kijker is een vereniging van 44 educatieboerderijen in de provincie Utrecht. Samen met het MNE zijn 4 boerderijeducatie lessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen in het basisonderwijs.

Fikkie en De Buitenpapa: 'Wij ontdekken de natuur!' Jasper en Monique hebben veel ervaring met het geven van bushcraftfeestjes, natuureducatie voor schoolklassen en zijn beiden werkzaam op een buiten BSO.

BijenhouderVereniging Baarn: Bij De Groene Inval houden we bijen. Dit is geregeld door de imkers van de BijenhoudersVereniging Baarn.Samen bieden we educatie op locatie voor bezoekers en bijenlessen voor basisschoolkinderen.